ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ

“Διαθέτουμε πρωτογενή τομέα με σπάνια ποιοτικά χαρακτηριστικά και τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Θέλουμε να δώσουμε διέξοδο σε ένα κομμάτι της νεολαίας μας που επιθυμεί να ασχοληθεί με τις παραδοσιακές αγροτικές επιχειρήσεις αλλά και να συνδέσουμε την εστίαση και τον τουρισμό με τα ανώτερης ποιότητας αμοργιανά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Παράλληλα αποκαθιστούμε και επαναχρησιμοποιούμε τα διάσπαρτα στο νησί μας αγροτικά “μνημεία” (χτιά, αλώνια, γούρνες, δεξαμενές,  κ.α.)”

Όλοι μαζί καταφέραμε

– Την πρόσληψη κτηνιάτρου για δύο σχεδόν έτη για την συνεχή λειτουργία του σφαγείου και την έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών της πλήρωσης της θέσης ΠΕ Κτηνιάτρου μέσα στον προγραμματισμό προσλήψεων 2023 για μόνιμο προσωπικό
– Την προμήθεια ψυκτικού θαλάμου για το σφαγείο με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
– Την ολοκλήρωση της μελέτης και της αδειοδότησης για την μετατροπή του σφαγείου της Αιγιάλης σε σφαγείο Βοοειδών.
– Ολοκληρώσαμε την μελέτη της βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας στο Τερλάκι και την υποβάλαμε σε χρηματοδότηση (Α. Τρίτσης)
– Ολοκληρώσαμε την μελέτη της αγροτικής οδοποιίας Ασφοντηλίτης – Χάλαρα με θετικές γνωμοδοτήσεις από όλες τις υπηρεσίες και αναμένουμε την υπαγωγή του έργου σε ΠΠΔ από το αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας.
– Ολοκληρώσαμε την κατασκευή της αγροτικής οδοποιίας στο Αμμούδι, στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και στις Λεύκες
– Ολοκληρώσαμε την διαπλάτυνση του δρόμου της Περβόλας και την τοποθέτηση 3Α
– Νομιμοποιήσαμε μέρος της αγροτικής οδοποιίας Αρκεσίνης -Γωνιάς
– Την εκπόνηση μελέτης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής στα Βουνάκια και αρδευτικού δικτύου στην Περιοχή Αρκεσίνης, Κολοφάνας και Βρούτση.
– Την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής για την μελέτη στεγανοποίησης του φράγματος των Καταπόλων, η οποία εκπονείτε από την Αναπτυξιακή μας.
– Την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση των δημοτικών δεξαμενών για αγροτική χρήση.

– Συνεργαστήκαμε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμοργού για την προώθηση της προσπάθειας τους να εντάξουν στο ενωσιακό μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη το Φάβα της Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πιστοποίηση ΠΓΕ του αρνιού και κατσικιού Αμοργού.
– Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση μελέτης προβατοτροφίας για την Αμοργό.
– Προβήκαμε επανειλημμένα σε περισυλλογή ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία.
– Υποβάλλαμε αναλυτικό υπόμνημα στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που εντοπίζονται στην σχετική νομοθεσία για την ανεπιτήρητη βόσκηση. Συμμετείχαμε δε διαδικτυακά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το θέμα αυτό καταθέτοντας και εκεί τις προτάσεις μας.

Και συνεχίζουμε…

– Συνεχή βελτίωση των εγκαταστάσεων σφαγείου (μεταφορά του κλιβάνου, λειτουργία του ΒΙΟΚΑ, κα) και επάνδρωση του με εξειδικευμένο προσωπικό

– Κάλυψη της θέσης γεωπόνου από μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων

– Ολοκλήρωση αδειοδότησης και διάνοιξη αγροτικών δρόμων σύμφωνα με την μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ.

– Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση μελέτης γηγενών τοπικών ποικιλιών αμπέλου

– Μελέτη για την δημιουργία υποδομών και δικτύων για την επαναχρησιμοποίηση για άρδευση των εκροών των βιολογικών καθαρισμών Καταπόλων και Αιγιάλης

– Διάνοιξη γεωτρήσεων στην Κολοφάνα σύμφωνα με την μελέτη υδροδότησης της Κάτω Μεριάς

– Συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς του νησιού και κρατικούς φορείς για την συνεχή ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα και νέες ευκαιρίες και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα αποζημιώσεων, αγροτικής ασφάλισης, πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες κ.ά.

– Επίσπευση της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

– Εφαρμογή της μελέτης της προβατοτροφίας σε συνεργασία με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και την πιστοποίηση, για έλεγχο των πληθυσμών, μείωση του κόστους της εκμετάλλευσης, αύξηση της παραγωγικότητας σε γάλα και της κερδοφορίας από την διάθεση του κρέατος, εκμετάλλευση του μητρώου οικοτεχνίας.

– Προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεπιτήρητης βόσκησης.