ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Όλοι μαζί καταφέραμε

– Την εκπόνηση της μελέτης, την ωρίμανση, την ένταξη σε χρηματοδότηση και την κατασκευή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμοργού στο ιστορικό Γυμνάσιο Αμοργού με χρηματοδότηση από το Αντώνης Τρίτσης.
– Την παραλαβή, καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση της βιβλιοθήκης του Εμμανουήλ Ιωαννίδη δωρεά των κληρονόμων του.
– Την κατασκευή του έργου φωτισμός Ανεμόμυλων Χώρας με την προσθήκη της τοποθέτησης στέγης στο σύνολο των ανεμόμυλων με ίδιους πόρους του δήμου.
– Την υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη του Κάτω Λάκκου με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ.
– Την εκπόνηση μελέτης, ωρίμανση και ένταξη σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του έργου της αποκατάστασης και ανάπλασης του παλαιού Σχολείου στο Βρούτση όπου στεγάζεται η Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού (υπό δημοπράτηση).
– Την ολοκλήρωση της μουσειολογικής μελέτης για την Λαογραφική Συλλογή Κολοφάνας.
– Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την Επισκευή και Συντήρηση του Φάρου Καταπόλων (ΑΔΑ 6ΤΠΟΩΨΡ-ΔΚΕ)στην καταγραφή και την αποκατάσταση των διάσπαρτων μνημείων της ιστορίας και  ου πολιτισμού μας και της άυλης πολιτισμικής μας κληρονομιάς και μέσα από την οργάνωση και λειτουργία φορέων όπως της δημοτικής κοινωφελούς εταιρείας και την συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, τα αναδεικνύουμε, ζωντανεύοντας την μοναδική πολιτιστική μας ταυτότητα και εμπλουτίζοντας τον τουρισμό εμπειρίας. Παράλληλα μέσα από μία σειρά δημιουργικών προγραμμάτων δίνουμε την ευκαιρία στους κατοίκους μας όλων των ηλικιών να γίνουν κοινωνοί  της σύγχρονης τέχνης και του παγκόσμιου πολιτισμού και να γευτούν την χαρά της εικαστικής δημιουργίας και έκφρασης.

– Την μελέτη, αδειοδότηση και υποβολή σε χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτιρίου της Ένωσης Αιγιαλιτών που προορίζεται να στεγάσει την Λαογραφική Συλλογή Αιγιάλης.
– Tην δρομολόγηση της διαδικασίας παραχώρησης στο Υπουργείο Πολιτισμού οικοπέδου στο Αγροκήπιο Καταπόλων και υπογραφής σχετικής προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση φακέλου μελετών για την κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου.
– Εκπόνηση μελέτης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της οδού πρόσβασης του προσφάτως ανακαινισθέντος ναού του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στα Κάψαλα και την αποκατάσταση τμήματος του μονοπατιού από το όποιο διέρχεται.
– Την ενίσχυση του εποχικού προσωπικού που απασχολεί το Υπουργείου Πολιτισμού στην Αμοργό.
– Την τοποθέτηση του μαρμάρινου μνημείου για τους πεσόντες του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσαν το ξημέρωμα της 11ης Φεβρουαρίου 2016 στη Νήσο Κίναρος, στην «Πλατεία Ηρώων Κινάρου» της Αιγιάλης.
– Την συμμετοχή του Δήμου Αμοργού στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
– Την έκδοση του Ιστορικού Επετειακού Λευκώματος για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση «200 χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αμοργός, Αγώνας για την Ελευθερία και την Παιδεία» που συνέγραψε και επιμελήθηκε η Αμοργιανή φιλόλογος  Νεκταρία Πρασίνου με χρηματοδότηση του Δήμου.
– Την έκδοση του εικονογραφημένου παραμυθιού, «Το Φυλαχτό του Κωνσταντή» που συνέγραψαν οι Αμοργιανοί δημοσιογράφοι Μίνα Μαύρου και Μάνος Χρυσός με χρηματοδότηση της Motor Oil.
– Την ολοκλήρωση της Β και Γ φάσης του αρχείου παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων του καθηγητή Π. Λιαρόπουλου με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση.
– Την ολοκλήρωση του έργου της ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού για τον εμπλουτισμό του τουρισμού εμπειρίας στην Αμοργό. Δυνατότητα ακουστικής ξενάγησης μέσω κινητού, εικονικής περιήγησης μέσω φορητής συσκευή για  σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος με χρήση μονοπατιών ιστορίας και πολιτισμού.
– Την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του έργου «Καταγραφή Παραδόσεων Αμοργού» με οπτικοακουστικά μέσα του Παύλου Μελά και την ένταξη σε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, «Cycladic Identity» της Β΄ Φάσης μέσα από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση.
– Την πραγματοποίηση της εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον αείμνηστο Μάρκο Γαβρά στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε και η ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού σε «Αίθουσα Μάρκος Γαβράς».
– Την πραγματοποίηση της εκδήλωση ιστορικής μνήμης στο Παλιό Σχολαρχείο «Η Αμοργός τιμά του Δασκάλους της».
-Την συμμετοχή του Δήμου στο ετήσιο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού.
– Την συμμετοχή του Δήμου σε μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους εντός και εκτός Αμοργού
– Μέσα από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αμοργού πραγματοποιήθηκαν μεγάλος αριθμός θεματικών εκδηλώσεων και εργαστηρίων με ίδιους πόρους του Δήμου αλλά και με χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς (θεατρικές παραστάσεις,  συναυλίες, προβολές, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων κα)
– Ένταξη του Λαογραφικού Μουσείου στο μητρώο πολιτιστικών φορέων και πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με κρατικές χορηγίες (βιωματικά σεμινάρια υφαντικής, έκθεση αμοργιανού φουτά, παραμύθια και ιστορίες του τόπου).
– Την παραχώρηση στην Ενορία Αναλήψεως του Σωτήρος Ποταμού Αμοργού το παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Ποταμού για την λειτουργία Πνευματικού Κέντρου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ

Και συνεχίζουμε…

– Συνεργαζόμαστε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Μέσα από την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων θα καταστούν πλήρως επισκέψιμοι χώροι η αρχαία Μινώα και ο Πύργος στο Χωριό (εξετάζουμε την δυνατότητα ανταλλαγής των ακινήτων με δημοτικά ακίνητα) και μέσα από την διάνοιξη αγροτικού δρόμου από το Βρούτση στον Άγιο Ιωάννη στο Καστρί θα προχωρήσει το έργο της ανασκαφής του απαλλοτριωμένου αρχαιολογικού χώρου.
– Ολοκληρώνουμε τον σχεδιασμό για την κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου (εκθεσιακός χώρος, εργαστήρια, αποθηκευτικός χώρος, ξενώνες φιλοξενίας). Στόχος να επαναπατριστούν οι αρχαιότητες του τόπου μας.
– Επανέκδοση σύντομου δίγλωσσου οδηγού με την αρχαιολογική συλλογή Αμοργού (μαρμάρινα γλυπτά)
– Έκδοση ελληνικού οδηγού με το αρχαιολογικό επιγραφικό υλικό της συλλογής Ιωαννίδη και του αρχαιολογικού μουσείου.
– Έκδοση φωτογραφικού λευκώματος με τις ομορφιές της Αμοργού.
– Δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για τον πολιτισμό (αρχειακή συλλογή, ιστορική βιβλιοθήκη, αρχείο μουσικοχορευτικής παράδοσης, αρχείο Ιωαννίδη, αρχείο Γεωργίου Μαύρου, σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, διαδρομές πολιτισμού – μονοπάτια, αρχαιολογικοί χώροι, κα)
– Ολοκλήρωση της μουσειολογικής μελέτης της Λαογραφικής Συλλογής της Αιγιάλης με αντικείμενο την οικοτεχνία (σηροτροφεία, κεντητική, υφαντουργία) και εγκατάσταση της.
– Προμήθεια εξοπλισμού για την λαογραφική συλλογή Κολοφάνας και εγκατάστασή της
– Ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του Θόλου και αξιοποίηση του ως χώρο Πολιτισμού.

 

– Συνεργασία με τον σύλλογο που στηρίζει το Πνευματικό Κέντρο Ενορίας Αναλήψεως του Σωτήρος Ποταμού και την Ενορία για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του κτηρίου και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου από τον Δήμο.
– Συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χώρας Αμοργού για την αξιοποίηση της παλιάς μηχανής στην Χώρα.
– Αποκατάσταση του Φάρου των Καταπόλων και αξιοποίησή του.
– Αποκατάσταση και αξιοποίηση του Μύλου στην δυτική είσοδο της Χώρας.
– Επέκταση του δικτύου λαογραφικών συλλογών με την δημιουργία συλλογής ναυτικής τέχνης στα Κατάπολα.
– Μελέτη αναστήλωσης των παραδοσιακών κτισμάτων στο Μετόχι της Χώρας Αμοργού, σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης προκειμένου να αξιοποιηθούν ως χώροι παραδοσιακής φιλοξενίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και κοινωφελών σκοπών.
– Καταγραφή του έργου Αμοργιανών ζωγράφων και λειτουργία μόνιμης πινακοθήκης.

 

– Κατασκευή ανοικτής φυτοθήκης στην ανάπλαση στην Λαγκάδα.
– Απόκτηση του αρχείου του αείμνηστου Νίκου Νικητίδη και ενσωμάτωση του στην αρχειακή συλλογή του Δήμου.
– Δημιουργία μόνιμων δομών ενασχόλησης με την τέχνη κατά την διάρκεια όλου του χρόνου (χορό, θέατρο, μουσική, φωτογραφία, κεραμική, ζωγραφική, κ.α.) μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους.
– Ανταλλαγή δημιουργικών εμπειριών και δραστηριοτήτων που αφορούν τον πολιτισμό με άλλα νησιά των Κυκλάδων.
– Συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και γονέων έτσι ώστε οι μαθητές του νησιού, να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες προκειμένου να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας και του πολιτισμού της Αμοργού και να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση τους σε άλλες σχολικές κοινότητες ανταλλάσσοντας ανάλογες εμπειρίες ή γνωστικές πληροφορίες.
– Συμμετοχή μέσα από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αμοργού στην διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ και συν διοργάνωση με φορείς και συλλόγους άλλων θεματικών εκδηλώσεων.